Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Новини


 

„Изкуството на барока“ 2014 ще представи първото у нас клавирно изложение

~ 26 Октомври 2014 ~

Откриването на Осмия фестивал „Изкуството на барока“ ще бъде на 25-и октомври в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Цигуларката Зефира Вълова ще изпълни премиерно за България подбрани сонати от виртуозите на барока Верачини, Пизендел, Вивалди и др. съвместно с българските си колеги Линда Манчева – виолончело, Явор Генов – лютня и клавесинистката от Финландия – Марианна Хенриксон.


Преди официалното откриване, на 5 и 12 октомври като комплимент към най-младата публика бяха организирани образователни прояви: "Клавирна магия", „Магията на струните“ и  „Музика за принцеси“ - бароково шоу за най-малките с танцова насоченост.

Акцент във фестивалната програма е първото у нас клавирно изложение на старинни модели пиана от 18-и и 19-и век, изработени от прочутия Пол МакНълти. В три концертни вечери под надслов Клавириада (28 и 31 октомври и 1 ноември) на тези изключителни инструменти в Софийска градска художествена галерия ще прозвучат произведения от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Лист, Шопен и др. в изпълнение на Боян Воденичаров, Вивиана Софроницки, дуо Василий Илисавский и Галина Драганова, Олга Пашченко и Тодор Петров.

В концерта на 4 ноември в залата на Българската академия на науките под надслов Съвременни интерпретатори на Бах Фестивален бароков ансамбъл в партньорство с дуо "Колаж" и Камерен хор "София" ще съпоставят светската „Кантата за кафето“ от Бах с шедьовъра от 20-и век „Телефонът“ от Джан-Карло Меноти.

Италианският контратенор Карло Вистоли и ансамбъл "Лез Амбасадор", воден от Алекси Косенко ще чуем също в залата на БАН с вокални и инструментални творби от френски и италиански композитори на 17-и ноември.

Фестивалът ще завърши с концерт, надхвърлящ пределите на старинната музика: любимецът на публиката и вече световнопризнат блокфлейтист Ерик Босграаф ще се надсвирва с кавалджията Недялко Недялков, композитор и имровизатор, също  утвърден на световната сцена.

 

Чуйте интересни подробности в интервюто с артистичния директор на фестивала "Изкуството на барока" - цигуларката Зефира Вълова.

БНР, Алегро Виваче - Чуйте разговора