Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Новини


 

Спитълфилдски зимен фестивал 2011

~ 27 Декември 2011 ~

Шоредитската църква свети Леонард , 17 декември 2011 г., от 19 до 20,45 часа

Локатели – Пасторален концерт във фа минор опус 1, №8 – Коледен концерт, Джузепе Балтазаре Самартини – Концерт във фа мажор за флейта и струнни, Увертюра на Граупнер в ми  мажор GWV 436, Концерт на Телеман за флейта, цигулка и струнни,  TWV52 e3 - Соната на Пизендел в до минор, Концерто  Гроссо в ре  минор от Джеминиани , ЙС Бах  - Сюита № 2 в си минор BWV 1067

Бароков оркестър на Европейския съюз с диригент Алексис Косенко – соло флейта/Франция/

Зефира Вълова – концерт майстор, соло цигулка

.........................

Това беше най-вдъхновеният от няколкото концерта, изнесени от бароковия оркестър на Европейския съюз, който ние имаме привилегията да слушаме  през годините - Блекхитският, (с Рой Гудман) преди много години, и Спитълфилдският – през 2006 г. (с Мортенсен).

За мен последният бароков концерт с Алексис Косенко беше най-добрият за годината.

Програмата беше прецизно съставена, с цел да представи композиторите от барока, които едва напоследък бяха оценени по достойнство за техните високи качества.  Те изглеждаха и звучаха великолепно в Шоредитската величествена църква.

Алексис Косенко, който е непознат за мен, е изключително способен млад гений, чиято кариера ще го изведе навсякъде, където той пожелае. Той дирижираше експресивно и много точно, независимо от това дали е на подиума или съчетава дирижирането с изпълнението на флейта.

Няколко диригенти бяха запленени от това, което наблюдаваха. /И дали благодарение на изпълнителите  или на нас слушателите, но публиката слушаше в захлас/.

Ние сме свикнали да гледаме барокови концерти, дирижирани от клавишни или цигулка с кимане на глава и жестове, с поклони на цигуларя, но при този концерт уникалното за Алексис беше, че той дирижираше с цялото си тяло, докато свиреше на малката си права флейта или между виртуозната смяна на инструментите си, рядко дублиращи се и с твърде различна техника. Но всичко се прави за доброто шоу. Нещо повече, той също така е представител на изпълнителите на съвременна флейта.

Нямаше нищо шаблонно при изпълненията на есперименталната група, която се представи след дълги месеци усъвършенстване на свиренето на барокова музика в Европа, след което удостоиха Великобритания с техните финални концерти. Това беше концерт за ушите и очите. Всяко парче имаше своя различна  прелест. При двойния концерт на Телеман бяха добре съчетани атрактивната цигулка на Зефира Вълова с изпълнението на флейтата на Косенко.

За моя изненада, нямаше видеоклипове от изпълнения на оркестъра в YouTube, нито на техния сайт, нито пък бяха направени някакви записи, които аз бих могъл да открия.

Изключително важно е някой веднага да заснеме на видео техния концерт в църквата „Свети Джон” в Оксфорд тази вечер. Те никога повече няма да изглеждат по-добре.

Питър Грахам Уулф

http://www.musicalpointers.co.uk/reviews/liveevents/EUBO.htm