Фестивален бюлетин

Име, фамилия E-mail

Новини от Поглед Инфо

Новини


 

Бароковият оркестър на Европейския Съюз участва в Спитълфилдския зимен музикален фестивал

~ 23 Декември 2011 ~

Бароковият оркестър на Европейския Съюз гостува на Спитълфилдския зимен музикален фестивал

Обзор от Хюго Шърли

Бароковият оркестър на Европейския Съюз, създаден през 1985 г, може  да се разглежда като стъпало нагоре за най-талантливите млади изпълнители, специализирали  в областта на бароковата музика. Те преминават шест месеца интензивно обучение, без да  прекъсват кариерата си. Оркестърът се реформира   всяка година, като се привлича нов състав. Именно това мимолетно, ефирно съществуване  го прави толкова необикновен.

Оркестърът привлича прекрасни музиканти на възраст около 25 години, а тази година женското присъствие беше изключително силно и това придаваше особено изящество на представленията. Заедно с великолепните постижения в техниката и прецизността на изпълнението,  публиката се наслаждаваше на ярки и запомнящи се открития. Трябва да отбележа, че много рядко съм бил свидетел на толкова усмивки при общуването между музикантите на концертния подиум.

В резултат на всичко това, концертът, който се състоя под знака на избледнялото величие на Шоредитската църква в рамките на Спитълфилдския зимен музикален фестивал, показа една съкровищница  от талант, който се изливаше от сцената. Самият Никола Саркози би завидял на вдъхновяващия контрол, който упражняваше Алексис Косенко над своите чуждестранни колеги – 17 музиканти, дошли от 8 различни страни. Младият французин вече има зад гърба си  значителна кариера, свързана с балетни представления. Освен това той свиреше и на своята флейта за концертите на Самартини и Телеман, а при известната сюита за оркестър на Бах, с която завърши програмата,   музикантът се представи виртуозно и смело.  

Добре планираната програма, под мотото „Духът на просвещението” включваше и други произведения на непознати и много известни композитори, като Локатели с неговия изтънчен „Рождественски концерт”, увертюрата от сюитата на Кристоф Краупне, сонатата на  Йоан-Георг Пизендел.

Програмата също демонстрира и възможности за изненади. Всеки път, когато публиката като че ли се поддаваше на опасността за отегчаване от барока, музикантите намираха начин да я възхитят с неочаквани акценти.

Втората част на Адажиото от концерта на Телеман се изпълняваше в дует на Косенко и концертмайстора на оркестъра: изключително взискателната и прецизна в изпълнението си Зефира Вълова с неочаквания пицикато акомпанимент, с който тя стана център на вниманието.

При изпълнението на Кончерто Гроссо на Джеминиани, заел централно място във втората половина на концерта, бяхме свидетели на десетки прехвърляния между отделните изпълнители в много бързо темпо, което позволи на соловата група да блесне с виртуозността си, особено  в трогателното „Афетуозо”.

 

Величествената официалност на сюитата на Бах рискуваше да прозвучи сравнително сковано, но тя беше изпълнена  изключително блестящо и жизнерадостно с мекия тембър   на фагота на Анна Флумиани.  За бис беше избрана изключително красивата  „Конзолазионе” от сюитата на Граупнер, разбира се изящно изпълнена.

Чудесно, извисяващо представление.

 

Превод на статията на Хюго Шърли: http://www.musicalpointers.co.uk/reviews/liveevents/EUBO.htm